Какво е Задушница? Задушница е денят, в който близките на

...
 
Какво е Задушница? Задушница е денят, в който близките на
Коментари Харесай

АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

 

Какво е Задушница?

Задушница е денят, в който околните на умрелите вършат църковен помен за душите на мъртвите си родственици. Този ден е постоянно събота, в който те посещават гробовете, палят свещи, оставят цветя, преливат с вино (по остарял бит това се прави от най-възрастната жена в семейството) и прекадяват с тамян. Раздават жито, питка и друга храна за „ Бог да елементарни “ и „ Да се намира за мъртвите “.

Преливането с вино стартира от към главата на покойника. Символиката на запалените свещи е да бъде ярко на безсмъртните души.

Една от задушниците през годината, е Архангелова задушница, Архангелска задушница, Рангелова задушница или Хрангеловото одуше. Поменът постоянно се прави в съботния ден преди празника в чест на Архангел Михаил. Това е последната за календарната година, наричана още Голяма задушница.

В гробищният парк, на обща софра се подреждат седем типа храна, приготвена от околните в памет на умрелите си родственици. Затова първото парче или хапка се поставя на земята, а по-късно се раздава и се споделя „ Бог да елементарни “.

В някои елементи на България се вършат, така наречен раздавки. На близки, другари, съседи, на пристигналите на гроба и в съседство, се раздава храна, вино и други питиета.

Според обичая, раздавката за Архангелова задушница включва варено жито, питка, сладкиш, баница, вино, пилешко, агнешко или различен тип месо, дребни сладки, бонбони, плодове или различен тип храна, която е била обичана на умрелия.

 

Как да си приготвите варено жито за Архангелова задушница?

Необходими артикули: Грухана пшеница – 500 гр.; Кората на един лимон; Смлени орехови ядки – 1 ч.ч.; Пудра захар – 1 ч.ч.; Канела – 1 ч.л.; Сол – 1 щипка. Вода към 1,5 л. Начин на подготвяне:

В подобаващ съд изсипете пшеницата и я почистете. След това я измийте добре. Поставете в дълбока тенджера, залейте с вода и прибавете солта. Варете на спокоен огън до цялостна подготвеност. Разбърквайте от време на време, с цел да не залепне.

Изсипете свареното жито върху огромна памучна забрадка. Разстелете го на тъничък слой. Оставете да престои към час, с цел да се отцеди непотребната вода.

Отново сложете пшеницата в подобаващ и бездънен съд. С помощта на малко ренде прибавете лимоновата кора, смлените или счукани орехови ядки, канелата и пудрата захар. Разбъркайте.

Можете да употребявате сосиери, пластмасови или вафлени чашки.

 АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

Как да си приготвите питка за Архангелова задушница?

Необходими артикул: Брашно – 700-800 гр.; Жълтък – 1 брой; Кисело мляко – ½ кофичка; Сирене – 1 ч.ч.; Масло – 1 с.л.; Сода бикарбонат – 1 ч.л.; Сол – 1 щипка. Начин на подготвяне:

В дълбока купа изсипете киселото мляко с угасената сода, щипката сол и маслото. Добавете половината количество от пресятото брашно. С помощта на вилица или дървена бъркалка започнете да смесвате продуктите. Периодично добавяйте от останалото брашно, до момента в който не получите меко тесто. Продължавайте да месите до приемане на мехурчета. Завийте тестото и го оставете на топло, да шупва – към 40 минути. След като си удвои размера го премесете за малко и прибавете сиренето. Оставете да почине още малко.

По ваше предпочитание оформете цяла пита или на части.

Поставете върху хартия за печене. Намажете с разрушеният жълтък.

Печете до суха съчка в авансово загрята фурна на 170°C, без вентилатор.

 АРХАНГЕЛОВА ЗАДУШНИЦА

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР